Štátom zaručené úvery na pomoc Slovensku idú do praxe

Aktualizované dňa: 26.06.2020 15:40

Dnes bola podpísaná prvá dohoda s Všeobecnou úverovou bankou , a.s. (VÚB) o poskytovaní úverov s Antikorona zárukami od EXIMBANKY SR. VÚB tak môže poskytnúť slovenským podnikateľom úvery od 2 do 20 miliónov eur s maximálnou úrokovou sadzbou 1,9% p.a. so zárukami od EXIMBANKY SR až do 80% hodnoty úveru.

Sme veľmi radi, že sa nám po takej krátkej dobe od zverejnenia výzvy, podarilo podpísať túto dohodu s jednou z najväčších bánk s dlhoročnou tradíciou na slovenskom trhu," uviedla generálna riaditeľka EXIMBANKY SR Monika Kohútová.

V rámci tohto programu finančnej pomoci bude EXIMBANKA SR poskytovať záruky v prospech bánk za účelom poskytovania zvýhodnených úverov podnikom. Napomôže tak podnikom preklenúť nepriaznivé obdobie spôsobené pandémiou COVID-19 za účelom udržania zamestnanosti, podpory finančnej kondície, likvidity a peňažných tokov podnikov.

Úvery s antikorona zárukou sú určené slovenským podnikom, ktoré majú záujem v bankách čerpať úver vo výške od 2 miliónov eur do 20 miliónov eur a budú poskytované so splatnosťou 2 až 6 rokov. Na úver sa vzťahuje poplatok za záruku vo výške závislej od splatnosti úveru, ktorý bude podniku odpustený ak udrží zamestnanosť. Podporené podniky budú môcť úverové zdroje použiť na financovanie svojich prevádzkových ako aj investičných potrieb.

Veľká garančná schéma dnešným dňom reálne vchádza do ekonomickej praxe. Som veľmi rád, že sme tento projekt dotiahli do konca. Teraz je len na bankách a firmách, aby štátom zaručené úvery pracovali v prospech Slovenska. Verím, že sa do tohto programu zapoja aj ďalšie banky. Toto je prvýkrát v histórii Slovenska, čo vláda využila takýto nástroj, že ponúka firmám v zárukách pol miliardy eur mesačne,“ povedal minister financií Eduard Heger.

O čom je Veľká garančná schéma ?

Je to model ktorý bude SR uplatňovať prvýkrát. Firmy a podnikatelia by sa mali jednoduchšie dostať k novým finančným zdrojom. „Bude to výhodné pre spotrebiteľov ale aj pre banky, keďže úvery bude garantovať štát vo výške 80% až 90%. Zvyšok rizík so sebou ponesú komerčné banky, na ktorých zostane aj posudzovanie rizikového profilu jednotlivých klientov,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Veľká garančná schéma by mala mať mesačnú kapacitu 500 miliónov eur. V rámci nej sa budú môcť prostredníctvom jednotlivých bánk financovať malé aj veľké spoločnosti. Garančná schéma je súčasťou opatrení na zmierňovanie dopadov pandémie nového koronavírusu.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR