Slovenská republika odopiera výhody spoločnosti EuroGas, Inc.

Aktualizované dňa: 21.12.2012 06:00

Slovenská republika k dnešnému dňu 21. decembru 2012 vykonala svoje právo podľa Dohody medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a Spojenými štátmi americkými o vzájomnej podpore a ochrane investícií podpísanej dňa 22. 10. 1991 (ďalej len „Dohoda“) odoprieť výhody vyplývajúce z Dohody spoločnosti EuroGas, Inc., (ďalej len „EuroGas“) údajne založenej v Spojených štátoch amerických.

31. októbra 2011 spoločnosť EuroGas odoslala Slovenskej republike Oznámenie o spore na základe Dohody, v ktorom tvrdila, že Slovenská republika porušila Dohodu v súvislosti s údajnou investíciou EuroGasu v  spoločnosti Rozmin s.r.o. Slovenská republika popiera akékoľvek porušenie Dohody.

Účelom Dohody  je podporovať väčšiu vzájomnú hospodársku spoluprácu medzi Spojenými štátmi americkými a Slovenskou republikou, pokiaľ ide o investície štátnych príslušníkov a spoločností jednej zmluvnej strany na území druhej zmluvnej strany. V Dohode Spojené štáty americké a Slovenská republika potvrdili, že na podporu tohto cieľa investori podávajúci žaloby na základe Dohody musia mať dostatočné prepojenie s jednou z týchto krajín. Preto podľa článku 1(2) Dohody každá zmluvná strana si vyhradzuje právo odoprieť výhody plynúce z tejto Dohody investorom, ktorí nevykonávajú podstatnú podnikateľskú činnosť na území druhej zmluvnej strany alebo ju kontrolujú štátni príslušníci tretieho štátu.

Na základe verejne dostupných informácií spoločnosť EuroGas nevykonáva v Spojených štátoch amerických žiadnu rozsiahlejšiu podnikateľskú činnosť a je kontrolovaná  občanom tretieho štátu. Preto Slovenská republika dnes odoslala formálny list spoločnosti EuroGas, ktorým vykonáva svoje právo odoprieť spoločnosti EuroGas výhody vyplývajúce z Dohody.

Zdôvodnenie

Dňa 12.12.2012 Ministerstvo financií SR predložilo na rokovanie vlády Slovenskej republiky Správu o stave a aktuálnom vývoji medzinárodných investičných arbitráží, ktorú vláda SR zobrala na vedomie svojim uznesením č. 702. V tejto Správe Ministerstvo financií SR informovalo vládu SR o hroziacej arbitráži, ktorú môže iniciovať americká spoločnosť EuroGas Inc.. V tejto súvislosti  vláda SR  uložila podpredsedovi vlády a ministrovi financií SR zabezpečiť vo svojej pôsobnosti opatrenia súvisiace s obhajobou Slovenskej republiky proti hroziacej medzinárodnej investičnej arbitráži EuroGas Inc. vs. Slovenská republika.

Táto medzinárodná arbitráž sa týka dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome a investor požaduje od Slovenskej republiky náhradu škody presahujúcu 1 miliardu USD. Úmysel žalovať Slovenskú republiku na medzinárodnej rozhodcovskej inštitúcii International Centre for Settlement of Investment Disputes („ICSID“) oznámila spoločnosť EuroGas Inc začiatkom novembra 2012 na viacerých internetových stránkach zaoberajúcimi sa obchodom s komoditami.

Ide o zložitý spor, ktorý spája v sebe viacero citlivých súvislostí, ktoré je nevyhnutné vopred zabezpečiť a následne ich skoordinovať aj vzhľadom na astronomickú výšku požadovanej náhrady škody, ktorá zodpovedá len samotnej istine. V tejto súvislosti je potrebné, aby Ministerstvo financií SR prijalo opatrenia, ktoré súvisia s nedávnou reštrukturalizáciou celého holdingu americkej spoločnosti EuroGas Inc., pričom cieľom takýchto veľmi výnimočne uplatňovaných opatrení je zabezpečenie obhajoby Slovenskej republike týkajúcej sa uplatňovanej astronomickej náhrady škody.