OECD: Po zvládnutí eura bude SR ekonomickým tigrom

Aktualizované dňa: 10.05.2007 06:00

Slovenská ekonomika rastie v posledných rokoch zásluhou reforiem silným tempom, stále ju však čaká dlhá cesta, aby hrubý domáci produkt na obyvateľa dobehol úroveň západných krajín. Nezamestnanosť značne klesá, produktivita rýchlo stúpa a Slovensko je na dobrej ceste splniť maastrichtské kritériá a vstúpiť do Európskej menovej únie v januári 2009, uvádza sumár najnovšej správy "Economic survey of Slovakia", ktorú vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Správu organizácie o ekonomickom výhľade SR v Bratislave (05.04.2007) prezentoval jej generálny tajomník Angel Gurría.

SR je podľa OECD na dobrej ceste do eurozóny. Po zavedení eura na Slovensku sa budeme musieť podľa Gurríu veľmi rýchlo prispôsobiť novým podmienkam spoločnej menovej politiky a absorbovať prípadné šoky. "Ak sa to Slovensku podarí, bude sa o ňom hovoriť ako o slovanskom tigrovi," povedal.

SR by sa podľa OECD mala zamerať hlavne na zabezpečenie udržateľného ekonomického rastu, zvýšenie zamestnanosti, zlepšenie úrovne vzdelávania a zvýšenie konkurencie.

Slovensko je na najlepšej ceste splniť maastrichtské kritériá pre vstup do eurozóny podľa plánu začiatkom roka 2009, čo bude mať pozitívny vplyv na jeho ďalší rozvoj. Generálny tajomník Gurría je presvedčený, že Slovensko je jednou z ekonomicky najúspešnejších krajín v regióne so stabilne vysokým ekonomickým rastom. Zároveň však vyzval nepreceňovať doterajší úspešný vývoj a viac sa zamerať najmä na dosiahnutie podmienok pre trvalo udržateľný hospodársky rozvoj.

Správa OECD v pôvodnom znení