m-Government je prioritou Digitálneho lídra

Aktualizované dňa: 22.02.2013 06:00

Zoznam obchodov, kde inšpektori našli nekvalitné potraviny, mapy kriminality alebo prehľad voľných pracovných miest - všetko „po ruke“ v mobile alebo tablete vo forme mobilných aplikácií. Ich vytvorenie môže byť podľa Poradného tímu slovenského Digitálneho lídra a štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Petra Pellegriniho cestou, ako dosiahnuť rozsiahlejšie sprístupnenie údajov verejnej správy a masívnejšie využitie verejných služieb občanmi a firmami. Ide o jedno z odporúčaní Poradného tímu v rámci Akčného plánu pre oblasť digitálnej agendy.

Keďže využívanie mobilných zariadení je na prudkom vzostupe, konkrétne kroky v oblastiach ako „OpenData“ a „mGov“ by mohli významnejšie prispieť aj k hospodárskemu rastu Slovenska a rozvoju internetovej ekonomiky. Snahou Digitálneho lídra bude v tejto súvislosti využiť a podporiť aj vznik inovatívnych tzv. start-up firiem.

Digitálny líder Peter Pellegrini ocenil  aktívny prístup členov Poradného tímu, ktorého výsledkom je množstvo kvalitných podnetov. „Pre rozvoj nových inovatívnych aplikácií zo strany start up firiem je nevyhnutné, aby štát sprístupnil svoje dáta pre širokú verejnosť. Slovensko má veľký potenciál stať sa lídrom v oblasti m-Governmentu v rámci krajín EÚ.

Poradný tím na svojom februárovom stretnutí tiež jednoznačne odporučil aj širšie využitie tzv. cloud computingu, čo môže výrazne znížiť prevádzkové náklady na informačné systémy štátu. Ide pritom o jednu z prioritných tém, ktorá rezonuje aj na pôde Európskej komisie.

Ďalšou diskutovanou témou bolo vzdelávanie a podpora internetovej ekonomiky. Poradný tím prezentoval snahu o podporu viacerých tém. Ide napríklad o možnosti využívania a rozširovania  využitia tabletov pri výučbe na školách, doplnenie učebných osnov o témy internetovej bezpečnosti, či aktivity zamerané na popularizáciu IT sféry.

Okrem toho dal Poradný tím viacero odporúčaní a námetov aj pre oblasti informačnej bezpečnosti, či rozširovania širokopásmového internetu. Niektoré kroky si však budú vyžadovať aj úpravu existujúcej legislatívy.

Detailnejšie informácie o napĺňaní digitálnej agendy nájdete na pripravovanej  internetovej stránke.