Deklarácia o právnych dôsledkoch rozsudku Achmea vs. Slovenská republika

Aktualizované dňa: 17.01.2019 13:15

Slovenská republika spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ tento týždeň v Bruseli podpísala deklaráciu k právnym dôsledkom rozsudku SD EU Achmea vs. Slovenská republika.

Deklarácia je prvým dôležitým krokom implementácie rozsudku Achmea, v ktorom dňa 6. 3. 2018 Súdny dvor EÚ vyslovil nesúlad rozhodcovskej doložky obsiahnutej v bilaterálnej investičnej dohode medzi Slovenskou republikou a Holandským kráľovstvom s právom EÚ. Následne nemecký Spolkový súdny dvor (Bundesgerichtshof) dňa 8. 11. 2018 definitívne zrušil rozhodcovský rozsudok vydaný proti Slovenskej republike v r. 2012 v investičnej arbitráži Achmea v SR iniciovanej kvôli prijatiu neziskovej novely zdravotných poisťovní z roku 2008. Tieto rozsudky boli významným víťazstvom Slovenskej republiky zastúpenej ministerstvom financií.

V deklarácii sa ČŠ zaviazali najmä ukončiť všetky bilaterálne investičné dohody uzavreté medzi členskými štátmi EÚ („intra EU BITs“). Úplná verzia deklarácie je dostupná tu.

Členské štáty v súčasnosti rokujú multilaterálnu dohodu o ukončení intra EU BITs, ktorá by mala byť podpísaná v priebehu tohto roka. Slovenská republika presadzuje komplexnú úpravu dohody pre účely efektívnej implementácie rozsudku Achmea, v súlade s obsahom deklarácie a pre účely zvýšenia právnej istoty. Navyše, pre urýchlenie implementácie rozsudku začala Slovenská republika paralelne s rokovaním multilaterálnej dohody prijímať opatrenia potrebné na bilaterálne ukončenie intra EU BITs.

Deklarácia ani dohoda o ukončení neznižujú ochranu cezhraničných investícií EÚ. Európska komisia už v júli 2018 v  Oznámení týkajúcom sa ochrany investícií v rámci EÚ  zdôraznila, že formálnym ukončením intra EU BITs sa nezmení ochrana cezhraničných investícií EÚ.

Slovenská republika zohrala kľúčovú úlohu pri rokovaní deklarácie a rovnako aktívne vystupuje aj v rokovaní multilaterálnej dohody o ukončení intra EU BITs.

Tlačový odbor
Ministerstvo financií SR