Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne znížil

Aktualizované dňa: 02.05.2013 06:00

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla schodok vo výške 1 076,1 mil. eur, čo znamená medziročné zníženie schodku štátneho rozpočtu o 95,0 mil. eur, resp. o 8,1 %.

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka sa podarilo znížiť výdavky štátneho rozpočtu o 8,4 %, v absolútnom vyjadrení boli výdavky nižšie o 414,4 mil. eur. Aj vďaka dôveryhodnej konsolidácii verejných financií klesli medziročne výdavky na obsluhu štátneho dlhu o 4,1 %, výdavky tak boli nižšie o 25,7 mil. eur.

Za poklesom výdavkov štátneho rozpočtu stojí aj pokles výdavkov na transfer Sociálnej poisťovni, ktoré sa medziročne znížili o 352,8 mil. eur.  V ostatných kategóriách výdavkov taktiež došlo k medziročnému poklesu ich čerpania, a to pri EÚ výdavkoch o 40,7 mil. eur (-10,4 %), s čím súvisí aj pokles potreby zdrojov spolufinancovania o 6,9 mil. eur (- 8,9 %). Čerpanie ostatných výdavkov štátneho rozpočtu sa oproti rovnakému obdobiu minulého roka znížilo o 24,5 mil. eur (- 0,8 %). Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný nárast o 36,2 mil. eur, a to hlavne z dôvodu úhrady záväzku za rok 2012 vo výške 19,6 mil. eur ešte v januári tohto roku.

Príjmy štátneho rozpočtu boli pri medziročnom porovnaní nižšie o 8,5 %. Z dôvodu kolapsu Finančnej správy začiatkom minulého roka, keď finančná správa nebola schopná efektívne vyplácať nadmerné odpočty na DPH, resp. preplatky pri DPFO, nie je možné relevantne porovnávať údaje za prvé mesiace tohto a minulého roka.

Medziročný pokles daňových príjmov predstavoval 5,6 %. Medziročný pokles výnosu dane z príjmu fyzických osôb zo závislej činnosti o 0,7 % je možné pripísať na vrub plánovaného vyplatenia odmien z prvej polovice roka 2013 už v decembrových výplatách z minulého roku a vyplatenie odmien v roku 2012 v ozbrojených zložkách v marci 2012 pozitívne ovplyvnilo aprílový výnos dane v roku 2012. Medziročný pokles výnosu DPFO z podnikania o 38 mil. eur v apríli súvisí so skutočnosťou, že v roku 2013 už FS SR pracuje v normálnom režime. V porovnaní s minulým rokom to znamená, že FS SR bola schopná vracať preplatky na dani (negatívne vyrovnanie dane) už v apríli, zatiaľ čo v roku 2012 až v máji. Vývoj v apríli bol v súlade s odhadovaným vývojom MF SR na tento mesiac. Pri dani z príjmu právnických osôb je medziročný kumulatívny  vyvíja v súlade s očakávaniami. Medziročný pokles v mesiaci apríl je spôsobený problémami Finančnej správy SR s neskorým vracaním preplatkov firmám v minulom roku (preplatky sa začali vracať až v máji, tento rok už od polovice apríla).

Medziročný pokles o 148,3 mil. eur (-28,5 %) zaznamenali aj príjmy z rozpočtu EÚ. Tento výpadok bol čiastočne kompenzovaný medziročným nárastom ostatných príjmov štátneho rozpočtu o 12,7 mil. eur (+6,1 %). V rámci medziročného porovnania došlo aj k poklesu príjmov z dividend (-16,5 mil. eur), čo však neznamená nebezpečenstvo nenaplnenia týchto príjmov v priebehu roka, ale súvisí s pomerne skorým odvodov príjmov z dividend od spoločností v pôsobnosti ministerstva financií v minulom roku. Vzhľadom na bežnú prax minulých rokov je časovo primeraným obdobím na výplatu dividend zo spoločností s majetkovou účasťou štátu, resp. FNM SR druhý polrok.

(v tis. eur) Skutočnosť

Skutočnosť
k
30.04.2012