Vláda prijala zmeny zákona o dani z príjmov

Aktualizované dňa: 29.09.2006 06:00

Vyššie zdanené budú hrubé príjmy nad 47 600 Sk
Vláda schválila (28.09.2006) novelu zákona o dani z príjmov, podľa ktorej by sa mali od budúceho roka viac zdaňovať osoby s nadštandardnými príjmami. Za nadštandardný príjem vláda podľa premiéra Roberta Fica už považuje hrubú mzdu, ktorá bude v budúcom roku predstavovať 47 600 Sk mesačne. Takýto plat podľa Fica na Slovensku zarába iba niekoľko percent ľudí. "Bežný príjem sa pohybuje medzi 9 až 12 tis. Sk v hrubom," dodal predseda vlády.

Od sumy 47 600 Sk mesačne by mali zamestnanci teda postupne prichádzať o nezdaniteľnú časť základu dane. Pôvodný návrh rezortu financií počítal s tým, že sa nezdaniteľná suma bude znižovať od hrubej mzdy 56 381 Sk mesačne. Ako na tlačovej besede po rokovaní vlády dodal minister financií Ján Počiatek, nárok na celú nezdaniteľnú časť základu dane by podľa schváleného návrhu mali stratiť zamestnanci s mesačnou hrubou mzdou vyššou ako približne 88 500 Sk. Oproti v súčasnosti platnej právnej úprave by tak mali platiť na dani z príjmov o 18 167 Sk ročne viac.

Vyššiemu zdaneniu by mali podliehať aj príjmy poslancov. Remeselníci si budú môcť pri výpočte dane z príjmov namiesto skutočných výdavkov uplatniť tzv. paušálne výdavky vo výške 40 % zo svojich príjmov.

Firmy budú môcť mimovládkam poukázať 0,5 % dane
Právnické osoby by mali mať od budúceho roka možnosť poukázať vybraným neziskovým organizáciám už len 0,5 % zo zaplatenej dane z príjmu. Podľa premiéra Roberta Fica tak v budúcom roku budú môcť firmy poukázať zo svojej dane 250 až 260 mil. Sk.

Fyzické osoby môžu podľa v súčasnosti platnej legislatívy darovať 2 % zaplatenej dane vybranému prijímateľovi, najmenej však vo výške 20 Sk. Táto minimálna suma by sa podľa navrhovanej novely mala v budúcom roku zvýšiť na 250 Sk.

Podľa Fica v súčasnosti využíva možnosť poukázať daň iba približne pätina fyzických osôb. "Chceme motivovať neziskové organizácie, aby viacej pracovali s občanmi," dodal premiér. Nadácie, neziskové organizácie a ďalšie právnické osoby nezaložené alebo nezriadené za účelom podnikania, by podľa vládou schválenej novely mali tiež prísť o nárok na oslobodenie príjmov z podnikania vo výške 300 tis. Sk.