Protest s trojročným meškaním

Aktualizované dňa: 28.03.2011 06:00

V pondelok, 28.3.2011 počas rokovania tripartity sa pred Úradom vlády zišla skupina odborárov, ktorí protestovali okrem iného proti rastúcim cenám a životným nákladom rodín. Súčasnej vláde pritom nie je rast cien ľahostajný, pozorne sleduje ich vývoj a snaží sa prijímať opatrenia, ktoré pomôžu občanom prípadné ťažkosti prekonať.

V tomto kontexte odborársky protest pôsobí prekvapivo. Keď totiž v roku 2008 ceny na Slovensku rástli podstatne rýchlejšie (v priemere o 4,6% oproti tohtoročným očakávaným 3,5%), odbory nieže neprotestovali, ale naopak: otvorene podporovali vládu Roberta Fica a jej politiku plytvania a rozkrádania. Jej výsledkom bolo, že len za posledné dva roky vládnutia narástlo zadlženie krajiny zhruba o 2000 eur na každého jedného obyvateľa.
Súčasná vláda musela aj v dôsledku tejto nezodpovednej politiky zatiahnuť brzdu a prijať záchranné opatrenia vrátane nepopulárneho dočasného zvýšenia DPH (tzv. Ficova daň). No hlavnú časť dnešného rastu cien majú na svedomí svetové ceny potravín a ropy, ktoré žiadna slovenská vláda nedokázala a ani nedokáže ovplyvniť, hoci tá minulá o tom veľa rozprávala. Ak odborárski lídri vinia dnešnú vládu z celosvetovej neúrody a konfliktu v Líbyi, pripisujú jej väčšiu moc, ako skutočne má.
Súčasná vláda pritom neustále prijíma opatrenia, ktoré uľahčujú život najohrozenejším sociálnym skupinám. Napríklad od januára stúpol rodičovský príspevok zo 164 na 190 €. Príspevok na starostlivosť o dieťa stúpol zo 164 na 230 eur. Materské sa zvýšilo z 55 na 60% vymeriavacieho základu a základná materská dovolenka sa predĺžila z 28 na 34 týždňov. Celkové výdavky na rodinnú politiku tento rok rastú o vyše 100 miliónov eur. Popri tom sa upravuje spôsob výpočtu tzv. vianočného dôchodku, aby najchudobnejší penzisti dostali najvyšší príspevok – vyše 66 eur. Od apríla sa zavádzajú stropy na doplatky za lieky, takže dôchodcovia a zdravotne ťažko postihnutí nezaplatia štvrťročne viac ako 30 resp. 45 €. V parlamente už čaká na schválenie novela zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá uľahčuje situáciu osobným asistentom a opatrovateľom zdravotne postihnutých osôb. Opatrovateľom aj hendikepovaným novela umožní privyrobiť si viac. Nezabúda sa ani na nezamestnaných. Ľudia, ktorí prídu o prácu, získajú ľahšie dávku v nezamestnanosti. Nárok na vyššiu podporu v prípade straty zamestnania majú aj rodičia, ktorí prišli o prácu počas rodičovskej dovolenky.
Je smutné, že tieto argumenty odmietajú odbory počuť. Hlučné obhajovanie záujmov ľudí bolo namieste, keď sa v tejto krajine nehanebne a neskrývane plytvalo a kradlo. Pretože verejné financie sú peniaze všetkých ľudí.

Martin Jaroš
Hovorca ministra financií