Pripravenosť samospráv, miest a obcí na duálny systém

Aktualizované dňa: 15.08.2008 06:00

Obce a mestá ktoré sú členmi Združenia miest a obcí Slovenska sú zriaďovateľmi takmer 7 000 rozpočtových, príspevkových a hospodárskych organizácií – škôl a školských zariadení, mestských a obecných zariadení, kultúrnych, sociálnych, telovýchovných organizácií. ZMOS poskytlo všetkým mestám a obciam metodickú pomôcku „Samospráva a euro“. Do praxe sa tak dostala jednotná metodika pri príprave na zavedenie eura a harmonogram úloh, ktoré treba pri príprave na zavedenie eura splniť. Príslušní pracovníci miest a obcí vysvetľujú občanom v súlade s metodickou pomôckou napríklad ako platiť po zavedení eura miestne dane.

V pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je 101 organizácií. Ide o organizácie poskytujúce služby verejnosti v oblasti školstva, zdravotníctva, dopravy a kultúry.

Významnou časťou komunikácie s občanmi je zriadenie internetovej stránky s problematikou eura. Mimoriadna pozornosť je venovaná konverzii ekonomických informačných systémov.

V súčasnosti dohliada TSK aj na dôkladnú prípravu duálneho zobrazovania v príslušných organizačných útvaroch v jeho pôsobnosti.

Mesto Liptovský Mikuláš sa prípravou na prijatie eura začalo zaoberať už v júni 2007. Mestské zastupiteľstvo schválilo Plán na zavedenie eura a harmonogram úloh. Od 8. augusta 2008 používa duálne zobrazovanie pri platbách v obchodoch, výplate miezd, dôchodkov, sociálnych dávok, bankových účtoch a faktúrach. Mesto je tiež jedným z kontrolných orgánov. Dohliada na duálne zobrazovanie na trhoch a trhoviskách. Od 1. júla 2008 v rámci Centra služieb občanom funguje konzultačná služba. Jej pracovníci odpovedajú občanom na otázky súvisiace so zavedením novej meny. Mesto pripravilo pre občanov informačnú kampaň o zavedení eura prostredníctvom úradnej tabule, elektronických a printových médií. Do 15. augusta 2008 bude na webovej stránke mesta spustená informačná linka o eure, ktorá bude občanom pravidelne prinášať aktuality o novej mene a duálnom zobrazovaní. Občanov bude informovať o zmenách všeobecne záväzných nariadení, úprave poplatkov za služby, prenájmy pozemkov, nebytových priestorov a zmenách poplatkov v školskej a sociálnej oblasti. Mesto vymenovalo pracovnú skupinu, ktorá vypracovala akčný plán vychádzajúci z generálneho zákona. V spolupráci s touto skupinou mesto organizuje workshopy, vzdelávacie a informačné aktivity pre podnikateľské subjekty, dôchodcov, hendikepovaných, osamotených ľudí a deti v školskom veku. Mesto monitoruje aj ohrozené skupiny, s ktorými takisto spolupracuje. Ide o klub dôchodcov a rómskych spoluobčanov, pre ktorých sú pripravené informačné materiály v ich rodnom jazyku. V krátkom čase bude mesto pripravené na prijímanie platieb platobnými kartami, čo takisto zjednoduší manipuláciu s euromenou.

Oficiálna stránka zavedenia eura v SR
Stránka vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura v SR