Etický kódex pre zavedenie eura na Slovensku

Aktualizované dňa: 25.07.2008 06:00

Zavedenie eura na Slovensku spôsobí zmeny, na ktoré je potrebné sa pripraviť. Pre úspešný prechod je nutné vytvoriť u verejných inštitúcií, podnikateľov i spotrebiteľov pocit dôvery a dostatočnej informovanosti. K tomuto účelu chce prispieť aj Etický kódex pre zavedenie eura vytvorený v spolupráci splnomocnenca vlády pre zavedenie eura v SR a Podnikateľskej aliancie Slovenska.

"Ústredným logom alebo sloganom tohto projektu, ktorým signatári budú postupne označovaní, je veta "Meníme menu nie cenu", čo má jednoznačne a veľmi jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom dať najavo, že zavedenie eura v prevádzkach signatárov kódexu nie je a nebude dôvodom na zvyšovanie cien. Každý signatár sa zaväzuje, že pri prechode na novú menu férovo a korektne prepočíta svoje ceny z korún na eurá. V prípade, ak bude mať niektorý subjekt objektívne a opodstatnené dôvody na zmenu ceny, nikto neočakáva, že cena bude zmrazená," uviedol v súvislosti so začiatkom projektu vládny splnomocnenec pre zavedenie eura Igor Barát.

Dodržiavanie pravidiel kódexu bude môcť sledovať každý spotrebiteľ. V prípade ak bude mať podozrenie, že niektorý zo subjektov neodôvodnene zvýšil cenu, môže túto skutočnosť oznámiť telefonicky alebo prostredníctvom internetovej stránky www.euromena.sk. Prípadné zvýšenie ceny u konkrétneho subjektu bude porovnané s priemerným zvýšením ceny na trhu podľa oficiálnych údajov Štatistického úradu SR. Ak argumenty na zvýšenie ceny objektívne nedokážu vysvetliť dôvod rastu, bude mu logo signatára odňaté a zároveň bude porušenie zverejnené na čiernej listine, ktorú vytvorí Združenie slovenských spotrebiteľov.

"Etický kódex už podpísalo viac ako 300 signatárov. Reálne číslo subjektov, ktoré prevzali na seba záväzok neodôvodnene nezvyšovať ceny pri prechode na euro, však dosahuje viac ako 10 tisíc. Medzi jednotlivými signatármi sú totiž aj asociácie alebo kolektívne združenia, ktoré združujú viacero individuálnych subjektov. Ceny pri zavádzaní novej meny budú okrem tohto projektu sledovať na základe podobnej schémy aj Slovenská obchodná inšpekcia a Združenie slovenských spotrebiteľov," doplnil Barát.

Prihlásiť ku kódexu sa môžete tu