Daň z príjmov sa od nového roka zmení

Aktualizované dňa: 06.12.2006 06:00

Národná rada SR schválila na začiatku decembrovej schôdze novelu zákona o dani z príjmov. V budúcom roku zostane zachovaná možnosť asignácie dane v súčasnej výške 2 % pre fyzické (FO) aj právnické osoby (PO), ale iba na presne vymedzený okruh činností mimovládneho sektora.

Minimálna suma, ktorú budú môcť FO poukázať, bude 100 Sk. V doteraz platnej úprave bola minimálnou poukazovanou sumou 20 Sk. Pre PO bude platiť limit celkovej výšky asignovanej dane poukázanej jedným subjektom maximálne na 1 milión Sk.

Podiel zaplatenej asignačnej dane bude možno použiť na ochranu a podporu zdravia, prevenciu, liečbu, resocializáciu drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb; podporu športu detí, mládeže a občanov zdravotne postihnutých; poskytovanie sociálnej pomoci a zachovanie kultúrnych hodnôt.

Systém asignácie dane bude fungovať do konca budúceho roka. Od roku 2008 bude možné odpočítať od základu dane hodnotu peňažných darov na vymedzené činnosti mimovládneho sektora do výšky maximálne 1 % z daňového základu. Minimálna hodnota tohto daru bude 500 Sk pre FO a 2 000 Sk pre PO.

V budúcom roku zostanú ponechané 60-% paušálne výdavky pre remeselníkov tak, ako to bolo doteraz. Možné bude tiež spoločné zdaňovanie manželov v nízkopríjmových rodinách. Manželia si v rodinách, v ktorých je jeden z príjmov nižší ako 8 795 Sk mesačne, môžu spoločne uplatniť odpočítateľné položky zo základu dane v plnej výške.

Parlament schválil aj zmeny v zákone o dani z príjmov, podľa ktorých sa od začiatku budúceho roka budú viac zdaňovať osoby s nadštandardnými príjmami. Pôjde o hrubú mzdu vo výške približne 47 600 Sk mesačne. Od tejto sumy by mali zamestnanci postupne prichádzať o nezdaniteľnú časť základu dane. O nárok na celú nezdaniteľnú sumu prídu zamestnanci, ktorí v hrubom mesačne zarábajú viac ako 80 tis. Sk. Živnostníkov sa dotkne vyššie zdaňovanie v prípade, ak ich ročný základ dane presiahne približne pol milióna Sk.

Zamestnávatelia budú môcť ako odpočítateľnú položku vo výške 6 % z úhrnu miezd zamestnancov uplatniť len príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Zmenia sa tiež podmienky pre platenie preddavkov na daň. Fyzické osoby budú platiť každý štvrťrok preddavky na daň v tom prípade, ak ich posledná daňová povinnosť prekročí 50 tis. Sk, teda rovnako ako právnické osoby.

Výnosy z predaja podielových fondov sa budú zdaňovať zrážkovou daňou. Podielnici tak už nebudú môcť oslobodiť od dane výnos nižšší ako päťnásobok životného minima. Nové pravidlá v tejto konkrétnej oblasti budú platiť od apríla budúceho roka. Zmena má poskytnúť správcovským spoločnostiam dostatok času pre prípravu.